Carl Falkenau

I juli 2019 får Carl Falkanau i Malmö ett telefonsamtal från Zürich. Ett glädjande och oväntat sådant. Han är en av de fem kompositörer som blivit nominerade till Best International Film Music Award. Vinnaren skulle tillkännages i Zürich i slutet av september, i juryn satt bland andra Don Davis som skrivit musiken till The Matrix och priset var på nästan 100 000 kronor. När Carl och hans flickvän Sofia stolta berättade om nomineringen men samtidigt uttryckte sin besvikelse över att Sydsvenskan inte verkade tycka att det här var något att skriva om erbjöd jag dem min hjälp.

Jag skrev två pressmeddelanden, ett mer generellt och ett specifikt för Dalarna eftersom Carl kommer från Falun. Sedan satte jag ihop en lista med namn på tidningar och radio- och tv-kanaler som jag trodde skulle kunna vara intresserade. Steg 3 – det som föga överraskande visade sig vara det svåraste – var att få kontakt med journalister och redaktioner. Jag ringde och mailade. Och ringde och mailade.

När Carl i slutet av september tillsammans med sin flickvän åkte ner till Zürich för att närvara vid prisutdelningen hade han blivit intervjuad i direktsändning i Radio Dalarna. Han hade också varit på framsidan av Falukurirens kulturbilaga och fått en helsida inne i tidning. Nyheten hade även spridits via Dalarnas Tidningars digitala kanaler. I Skåne var det bara Skånska Dagbladet som nappade. Sydsvenskan förblev tyst.

Vi var båda nöjda med utfallet. Han hade ju faktiskt “bara” blivit nominerad. Han vann inte, det gjorde en ung tjej från USA. Carl fick några månader senare ett nytt jobb som han trivs väldigt bra med och vi tror att den uppmärksamhet vi lyckades skapa i några medier bidrog till detta.